De hand van de meester

Als artistiek talent heeft Kristof Onderbeke op een cruciaal moment in zijn leven besloten om zijn passie voor kunst en tafelgerei naar voren te brengen.

Hij is van mening dat er veel getalenteerde keramisten zijn die prachtig werk leveren, maar soms mist hij een zekere durf in het gebruik van kleur, of is het moeilijk om complete series te verkrijgen die gebruiksvriendelijk zijn, stapelbaar, of geschikt voor dagelijks gebruik.

Daarnaast streeft hij ernaar om weg te blijven van grootschalige producties die ambacht uitstralen maar tegelijkertijd niet uniek zijn en geen ziel hebben.

Eigenheid is een zoektocht voor iedereen, en voor hem wordt dit letterlijk in zijn werk meegebakken, waarbij elk nieuw gecreëerd kunstwerk pure passie uitstraalt.

Unieke collecties

Zijn ambachtelijk gemaakte collecties zijn vaak een resultaat van maanden studiewerk en vele proefstukken vooraleer deze bij u op tafel komen.

De basis voor elk object is natuurlijke klei waarbij hij opteert voor klei met een bepaald gehalte aan chamotte waardoor deze sterker wordt en intensiever kan gebruikt worden. Na het maken van kleiplaten worden deze zorgvuldig gedrapeerd over moules en afgedraaid op de draaitafel. Na enkele uren drogen worden de randen afgewerkt in desgewenste structuur en gaat het een weeklang drogen. Hierna gaat alles in ruwbak op 1020 graden waardoor de klei alle gassen vrijlaat. Dit proces duurt ongeveer 13 uur waarna de oven nog minstens 36 uur gesloten blijft alvorens hij kan geopend worden voor de laatste afkoeling.

Als alle stukken de oven uit zijn, kan het proces van glazuren starten … manueel worden met een borstel 3 lagen glazuur aangebracht. Uiteraard zijn alle gebruikte producten food safe en niet schadelijk voor de gezondheid. Na dit arbeidsintensieve proces gaan de producten terug de oven in voor een glazuurbak van minimum 1220 graden gedurende een 7-tal uur wat het onderscheid maakt tussen keramiek en steengoed. Een belangrijke factor voor deze artiest omdat dit een groot verschil maakt in gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid.

Het geeft weliswaar hogere productiekosten maar garandeert tegelijk de vaatwasbestendigheid. Bovendien zijn de collecties ovenbestendig, aangezien de onderkant niet geglazuurd wordt, dit om barsten door eventueel vocht te voorkomen. Opnieuw is er een rusttijd nodig van 48 uur alvorens de oven te openen. Bovenstaand proces neemt 2 weken in beslag en hierbij is uw servies een 10-tal keren door Kristofs handen gegaan alvorens het op uw tafel terecht komt.

Collecties

Zijn ambachtelijk gemaakte collecties zijn vaak een resultaat van maanden studiewerk en vele proefstukken vooraleer deze bij u op tafel komen.